خلاصه مقاله
دانشآموزان میتوانند جهت اطلاع از آخرین اخبار مربوط به رشتههای هنری در دبیرستان، عضو کانال تلگرامی مدارس شبکه استعلام شده و یا صفحه اینستاگرام مدارس شبکه استعلام را دنبال نمایند.
همچنین در صورت داشتن هر گونه سوال و مشاوره در رابطه با معرفی بازار کار مشاغل هنرستان و انتخاب رشته پایه نهم، میتوانید با مشاوران مرکز خدمات مشاوره تحصیلی شبکه استعلام تماس بگیرید.
بسیاری از دانشآموزان پایه نهم متوسطه اول علاقهمند به شاخههای مختلف هنر و آموزشهای هنری هستند.
تنوع زیرشاخههای رشتههای هنر در دبیرستان باعث شده است که دانشآموزان زیادی جذب دروس و آموزشهای هریک از این گروههای درسی و حتی بازار کار این رشتههای هنری گردند.
رشتههای زیر شاخه هنر دوره دبیرستان در شاخههای تحصیلی فنی حرفه ای و کاردانش هنرستان تدریس میشوند.
تفاوت تحصیل رشتههای زیر گروه هنر در هریک از این شاخههای تحصیلی در تعداد واحد های عملی و کارگاهی آنهاست.
به این صورت که در شاخهی کاردانش حجم بیشتری از دروس رشتههای هنری به صورت عملی و پودمانی تدریس میشود، در صورتی که در شاخهی فنی حرفهای میزان آموزش های تئوری و عملی تا حدودی باهم برابر هستند.
دانش آموزان برای ورود به رشته های هنر در هنرستان های فنی حرفه ای و کاردانش باید دارای برخی شرایط و ضوابط خاصی باشند تا بتوانند در هر یک از گروه های زیر شاخه رشته هنر موفق شوند.
باتوجه به این که رشته های زیر شاخه هنر در هنرستان علاقه مندان و طرفداران بسیاری دارند که نیازمند دریافت اطلاعات بیشتری در رابطه با هر یک از این زیر گروه ها هستند، لذا در ادامه این مقاله زیر شاخه های رشته هنر در دبیرستان بررسی و به معرفی بازار کار مشاغل هنرستان پرداخته شده است.
شرایط ورود به زیر شاخه های رشته هنر در هنرستان
- شرایط لازم و کافی برای ثبت نام در رشته های هنری دبیرستان
- برای دانشآموزانی که میخواهند در پایه دهم تحصیل خود را در رشتههای هنری ادامه دهند و رشته دبیرستان خود را انتخاب کنند، برخی از شرایط لازم و کافی جهت ثبتنام در هر یک از رشتههای زیرشاخه هنر در دبیرستان مورد نیاز است:
- شرایط لازم و کافی برای ثبتنام در رشتههای مورد علاقه: دانشآموز باید شرایط لازم و کافی مربوط به هر رشته هنری را مطالعه کند و دارای آن شرایط باشد.
هر رشته ممکن است شرایط خاص خود را داشته باشد که باید به آنها توجه شود. - رشتههای ارائه شده: دانشآموز باید رشتههایی که در آموزش و یادگیری در دبیرستان برای رشتههای هنری موجود است را مشاهده کند و رشته مورد علاقه خود را از آنها انتخاب کند.
- رشتههای کاردانش و فنی حرفهای: دانشآموز برای انتخاب رشته در دبیرستان هنری، میتواند یکی از رشتههای کاردانش و یا فنی حرفهای را برای تحصیل در دوره دبیرستان انتخاب کند.
دانشآموزان میتوانند در زمان انتخاب رشته در پایه نهم به دهم، با رعایت ضوابط و شرایط لازم، یکی از رشتههای هنری هنرستان را به عنوان رشته تحصیلی خود در پایه دهم انتخاب کنند و به ادامه تحصیل بپردازند.
در این قسمت، برای اطلاعرسانی به دانشآموزان پایه نهم، شرایط لازم جهت انتخاب رشته هنر در شاخههای فنی حرفهای و کاردانش توضیح داده شده است.
- شاخه فنی حرفهای:
- رشته 1: توضیحات رشته 1 فنی حرفهای
- رشته 2: توضیحات رشته 2 فنی حرفهای
- رشته 3: توضیحات رشته 3 فنی حرفهای
- شاخه کاردانش:
- رشته 1: توضیحات رشته 1 کاردانش
- رشته 2: توضیحات رشته 2 کاردانش
- رشته 3: توضیحات رشته 3 کاردانش
مجموع نمرات پایانی دروس ریاضی، علوم تجربی و حرفه و فن در سه پایه دوره متوسطه اول باید بدون ضریب بیشتر از 30 باشد.
توجه:
- مجموع نمرات پایانی هر یک از دروس نباید از حداکثر 30 بیشتر باشد.
- نمرات حاصل از این دروس بدون در نظر گرفتن ضرایب تعیین میشوند.
حداقل نمره درس ریاضی 1 در دوره متوسطه اول باید 10 باشد.
دروس مرتبط بارشتههای تحصیلی این شاخه، باید دارای مجموع نمرات حداقل 120 و معدل حداقل 12 باشند.
مجموع نمرات پایانی دروس ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره متوسطه اول باید بدون ضریب حداقل 36 باشد.
دروس مرتبط با رشتههای تحصیلی این شاخه، باید دارای مجموع نمرات حداقل 180 و معدل حداقل 12 باشد.
معرفی زیر شاخه های رشته هنر در دبیرستان
تهیه اینجانب چندین لیست در مورد حوزه هنر در مدارس راهنمایی و دبیرستان با استفاده از تگ های ، ، و انجام داده ام:
لیست زیرگروهها و شاخههای زیرمجموعه رشته هنر در مدرسه و دبیرستان
- رسم و نقاشی: این گروه شامل تکنیک های مختلف نقاشی و رسم است که به دانش آموزان کمک می کند تا در این زمینه مهارت های خود را تقویت کنند.
- نمایشنامه نویسی و تئاتر: در این گروه، دانش آموزان می توانند به نوشتن نمایشنامه و درک مفهوم و هنر تئاتر بپردازند.
- طراحی صحنه و کارگردانی: دانش آموزان با این گروه می توانند نقشه برداری و طراحی صحنه را یاد بگیرند و مهارت های کارگردانی را تقویت کنند.
- موسیقی و نوازندگی: این گروه در برگیرنده آموزش و تمرین در زمینه نوازندگی ابزارهای موسیقی است و به دانش آموزان کمک می کند تا توانایی های موسیقی خود را بهبود بخشند.
- تئوری موسیقی: در این گروه، دانش آموزان می توانند با اصول و قواعد تئوری موسیقی آشنا شوند و برای تجزیه و تحلیل قطعات موسیقی استفاده کنند.
- تجربه و گوش پردازی: دانش آموزان می توانند در این گروه ذهنیت خود را به سمت تفسیر و دستیابی به آثار هنری گوش پردازی ارتقا دهند.
- فیلم سازی و عکاسی: این گروه شامل یادگیری فنون فیلم سازی و عکاسی است و به دانش آموزان کمک می کند تا توانایی های خود در این حوزه را تقویت کنند.
- ویرایش و تدوین: دانش آموزان در این گروه می توانند با فنون ویرایش و تدوین ویدیو آشنا شوند و مهارت های خود را در این زمینه بهبود دهند.
- گرافیک و طراحی: در این گروه، دانش آموزان می توانند با طراحی گرافیکی و ابزارهای مختلف طراحی آشنا شوند و مهارت های خود را توسعه دهند.
با توجه به اهمیت زیرگروههای شاخه هنر در رشتههای هنرستان فنی و حرفهای و کاردانش، در این مقاله به بررسی کامل تمامی زیرشاخههای رشته هنر در دبیرستان میپردازیم.
دانشآموزان باید با توجه به علاقهمندیهای شخصی و هدف تحصیلی که آموزش و پرورش در پایان سال تحصیلی نهم به دانشآموزان اعلام میکند، رشته موردعلاقهشان را انتخاب کرده و در هنرستان مربوطه ثبتنام کنند.
رشته فتوگرافی، یک رشته ای است که به تازگی به رشته های فنی حرفه ای اضافه شده است.
این رشته، حاصل ادغام و ترکیب رشته های عکاسی و گرافیک است و دروس و برنامه های مربوط به این زمینه های هنری را شامل می شود.
دانشآموزان در رشته فوتوگرافیک با نرم افزارهای مختلفی که در ارتباط با طراحی و تولید تصاویر تبلیغاتی و بنرهای هنری و تجاری هستند، آشنا میشوند.
همچنین، هنرجوهای این رشته هنری در هنرستان با ویژگیها و موارد لازم جهت ایجاد یک پروژه هنری، تجاری و یا تبلیغاتی استاندارد و جذاب آشنا میشوند و قوانین و نکات مختلف هریک از آنها را آموزش میبینند.
رشته هنری گرافیک یا ارتباط تصویری به منظور طراحی پوستر و تصاویر متنوع و جذاب در حوزههای مختلف تجاری، تبلیغاتی، هنری و اجتماعی آموزش داده میشود.
دانشآموزان با ورود به این رشته زیر شاخه رشته هنر در دبیرستان میآموزند که چگونه با در نظر گرفتن استانداردهای لازم و رعایت نکات اساسی تصویرسازی یک پوستر و پروژه گرافیکی جذاب و موفق را طراحی کنند.
لازم به ذکر است که دانشآموزانی که علاقهمند به تحصیل در این رشته در دانشگاههای سراسری هستند، میبایست علاوه بر آزمون تستی کنکور، در کنکور عملی گرافیک نیز شرکت کرده و نمره قبولی را کسب نمایند.
دانشآموزان در رشته طراحی دوخت با انواع لباسهای طراحی شده در دورهها و جوامع مختلف آشنا میشوند.
دانشآموزان در این رشته هنری میآموزند که چگونه با خلاقیت خود و رعایت نکات لازم در طراحی و دوخت لباس برای هر یک از افراد، لباسهایی مناسب با طرحهایی نوین و جذاب طراحی نمایند.
دانشآموزانی که وارد رشته طراحی دوخت در هنرستان میشوند، علاوه بر طراحی و خلق طرحهای مختلفی از لباسها، با نحوه دوخت و تولید آنها نیز آشنا میشوند.
در رشته معماری داخلی، دانش آموزان هنرستانی آموزشهایی دریافت میکنند که شامل طراحی و نقشهکشی ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری، مبلمان و دکوراسیون داخلی میشود.
این آموزشها با استفاده از اصولی که به شکل جذاب و آرامشبخشی فضاهای زندگی و کار قرار میگیرند، به دانشجویان هنرستانی در رشته معماری داخلی آشنا شده و نحوه استفاده و کاربرد آنها در پروژههای معماری داخلی را یاد میگیرند.
در رشته صنایع دستی، در زیرگروه شاخه هنر هنرستان به دانش آموزان آموخته می شود که بتوانند هنر و صنایع دستی را در موارد مختلف و کاربردی زندگی روزمره انسان ها جای داده و به زیبا سازی آن ها کمک کنند.
دانشآموزانی که وارد رشتهی انیمشین و پویانمایی در رشتههای هنری دورهی دبیرستان میشوند، آموزشهای مربوط به ساخت کارتون، انیمیشن و تصاویر متحرک را فرا میگیرند.
دروس ارائه شده در این رشته، خصوصاً دربارهی طراحی انیمیشن و نحوهی کار با نرمافزارها و آموزشهای مرتبط با پویانمایی را شامل میشوند.
این رشته تمام مفاهیم و آموزشهای لازم برای خلق و ارائهی یک اثر هنری توسط دانشآموزان را شامل میشود.
به طور کلی، دانشآموزان در رشته نقاشی با استفاده از رنگها و ابزارهای مختلف فنون نقاشی و کاربردهای آن در حوزههای هنری را فرا میگیرند.
رشته نوازندگی ساز جهانی شامل آموزش و یادگیری یکی از سازهای بینالمللی، مثل پیانو، ویالون، گیتار و سایر موارد مشابه، تشکیل میشود.
موفقیت در این رشته به دنبال رعایت اصول آموزشی و یادگیری نوازندگی این سازها است.
همچنین، داشتن ذوق و خلاقیت در خلق و نواختن قطعات مختلف و حفظ سلامت شنوایی نیز برای موفقیت اهمیت دارد.
دانشآموزان در رشته نوازندگی ساز ایرانی با ابزار و سازهای مختلف ایرانی آشنا میشوند و یکی از این سازها مانند تار، سه تار، عود، سنتور و سایر ابزارهای موجود را به صورت تخصصی یاد میگیرند.
در این رشته ، دروس و اصول مربوط به یادگیری سازهای اصیل ایرانی به آنها آموخته میشود و به پرورش آنها به عنوان نوازنده حرفهای ساز ایرانی پرداخته میشود.
دانشآموزانی که در انتخاب رشته پایه نهم، رشته نمایش را انتخاب میکنند و علاقهمند به اجرای نمایش و تئاتر هستند، با موضوعات و جنبههای مختلف هنری در این رشته آشنا میشوند.
تمامی نکات و موارد لازم درباره اجرا، طراحی و خلق یک نمایش مناسب و مفهومی در رشته نمایش به دانشآموزان آموزش داده شده و آنها را برای دستیابی به موفقیتهای بیشتر در این شاخه از رشتههای تحصیلی دبیرستان آماده میسازند.
دانش آموزان و هنرجویان در رشته سینما در شاخه هنر هنرستان با مبانی و اصول مرتبط با هنرهای تجسمی، فیلمنامه نویسی، نقد فیلم، تاریخ سینما و سایر بخش های دیگر آشنا میشوند.
تمامی اصول مربوط به شاخه ها و زمینه های صنعت سینمای ایران و جهان در ابعاد مختلفی در رشته سینما بررسی شده و به دانش آموزان این رشته تحصیلی آموزش داده میشود.
در رشته طراحی و زبان بصری، دانشآموزان آموخته میشوند که چگونه با تلفیق هنر و به کارگیری خطوط و اشکال مختلف به ایجاد آثار هنری و مفهومی بپردازند.
در این رشته هنری، دانشآموزان با مواردی مانند حجم، رنگ، بافت، نور و موارد مشابه دیگر و نحوه استفاده آنها در طراحی و تلفیقشان با تصاویر و معانی مختلف آشنا میشوند.
در رشته مرمت آثار تاریخی و بناها موضوعات مختلفی از تاریخچه آثار فرهنگی و مراحل حفظ، نگهداری و مرمت و بازسازی آنها مورد بررسی قرار میگیرد و به دانشآموزان این رشته آموزش داده میشود.
افرادی که وارد رشته تحصیلی مرمت آثار تاریخی در هنرستان میشوند، با بخشهای مختلفی از سازههای تاریخی و نگهداری از آنها آشنا میشوند و مسائل تخصصی مربوط به هریک از آنها به این دانشآموزان آموخته میشود.
دانش آموزان در رشته پشتیبانی صحنه با اصول حرفهای طراحی، پشتیبانی و اداره یک صحنه هنری و اثر نمایشی آشنا میشوند و نکات مختلفی که باعث پیشرفت در این رشته میشود را میآموزند.
دانشآموزان ورود به رشته چاپ دستی یا گراورسازی و چاپ هنری دارند.
در این رشته، انواع مختلفی از چاپ از جمله سنگی، دیجیتالی، فلزی و چوبی به دانشآموزان هنرستان آموزش داده میشود.
آنها با موضوعات مرتبط با این رشته آشنا میشوند و درسهای لازم برای تسلط حرفهای در این حوزه به آنها ارائه میشود.
توجه داشته باشید که ممکن است برخی از گروههایی که در معرفی رشتههای انتخاب رشته نهمشاخه هنر در مطالب فوق به دلیل نیاز به داشتن بعضی شرایط و ابزار آلات خاص در تمامی هنرستانهای فنی حرفهای و یا کاردانش ارائه نشده و تدریس نشود.
مشاغل زیر شاخه های رشته هنر در دبیرستان
بسیاری از دانشآموزانی که وارد هر یک از رشتههای زیرگروه رشتهی هنر در هنرستان میشوند، با توجه به این که آموزشها و دروس مربوط به رشته تحصیلی خود را به صورت عملی و تقریباً حرفهای آموزش میبینند، قصد دارند که شغل آینده خود را نیز مرتبط با رشته تحصیلیشان انتخاب نمایند.
- برخی دانشآموزان ممکن است با بازار کار مشاغلی که مرتبط با رشتههای زیرشاخه هنر میباشند به خوبی آشنا نباشند و یا از تفاوتها و تنوع این گروههای تحصیلی مطلع نباشند.
به همین دلیل، در ادامه این بخش به معرفی مشاغل مرتبط با رشته هنر پرداخته شده است. - رشتههای هنری که در لیست رشتههای کاردانش و فنی حرفهای موجود است عبارتند از:
- طراحی صنعتی
- معماری داخلی
- نقاشی
- مجسمه سازی
- عکاسی
مشاغل زیر شاخه های رشته هنر | ||||
کارگردان هنری | هنرمند و استادکار صنایع دستی | هنرمند هنرهای زیبا | طراح انیمیشن | طراح صنعتی |
طراح مد و پوشاک | طراح گل و گیاه | طراح گرافیک | طراح داخلی و دکوراسیون | طراح ویترین و فروشگاه |
طراح صحنه و نمایشگاه | هنرپیشه تلویزیون و سینما | تهیهکننده رادیو، تلویزیون و سینما | کارگردان تلویزیون و سینما | کارگردان برنامههای رادیو و تلویزیون |
استعدادیاب سینما | مدیر فنی رادیو و تلویزیون | کارگردان موسیقی (رهبر ارکستر) | آهنگساز و تنظیم کننده موسیقی | خواننده |
موسیقیدان، نوازنده ساز | گوینده رادیو و تلویزیون | گوینده ورزشگاه و اماکن عمومی | تحلیلگر و مفسر اخبار | گزارشگر و خبرنگار |
متخصص روابط عمومی | سردبیر و ویراستار | مستندساز (نویسنده فنی) | تولیدکننده محتوا (کپیرایتر) | شاعر، ترانهسرا و نویسنده |
مترجم | تکنسین و کاردان فنی تجهیزات صوتی و تصویری | تکنسین و کاردان فنی پخش | اپراتور تجهیزات رادیویی | تکنسین و کاردان فنی مهندسی صدا |
عکاس | فیلمبردار | تدوینگر فیلم و کلیپ |
دانش آموزانی که با وجود علاقه بسیار به رشته های هنری از میزان توانایی و استعداد خود در هر یک از زمینه های شاخه هنر در دبیرستان اطلاعی ندارند، میتوانند با شرکت در آزمون های مشاوره ای فرآیند هدایت تحصیلی و دریافت نتایج آنها اطلاعات لازم را کسب کرده و رشته مناسب خود را انتخاب نمایند.
تغییر متن: بهطور کامل متن را به زبان فارسی تغییر دهید.
از تگهایمانند , ,
دانشآموزان میتوانند جهت اطلاع از آخرین اخبار مربوط به رشتههای هنری در دبیرستان، عضو کانال تلگرامی مدارس شبکه استعلام شده و یا صفحه اینستاگرام مدارس شبکه استعلام را دنبال نمایند.
همچنین در صورت داشتن هر گونه سوال و مشاوره در رابطه با معرفی بازار کار مشاغل هنرستان و انتخاب رشته پایه نهم، میتوانید با مشاوران مرکز خدمات مشاوره تحصیلی شبکه استعلام تماس بگیرید.